top of page
Yazarın fotoğrafıİç Mimar Betül Akyazı

Yaşayan Duvarlar

Zaman Süreci: Tasarım Kavramı

Tasarım alanımız zamanla gelişmesiyle pek çok yenilik ve pek çok fikir hayatımıza dahil oldu, bunu sürekli hatırlıyoruz.

Yenilenen tasarımlarda, oluşan sanat akımlarında, aslında bazen de eskiye dönen tasarım fikirlerinde bile yeni ve alışılmıştan farklı olarak sadece teknik olarak yapıya ve kullanıma hizmet vermesinden ziyade artık zevklerimize ve renklerimize, alan içerisinde kullandığımız formlara uyumuna da önem veriyoruz. Bu da birçok alanda olduğu gibi tasarımın yayılmasından dolayı evimizin duvarlarına da yansıtabildiğimiz bir durum artık.

Tasarım kavramıyla gelişen ve yayılan pek çok düşünceyi hayata geçirebilecek teknolojiye de sahip olduğumuzdan dolayı bizim için yaşayan bir olgu aslında tasarım olgusu. Doğan,

büyüyen, gelişen, sağlanan, sağlayan ve aynı zamanda değişebilen bir olgu. Bu pek çok çeşitli özelliği bünyesinde barındırabiliyor olması ve bu fikirlerin hayat bulabiliyor olması onu sonu olmayacak bir değişim ve gelişim sürecinin içine sokuyor.

Bu tasarım konusu üzerine algısal farkındalık adına yazdığım paragraflardan sonra yaşayan bir olgu olan tasarımın duvarlar üzerindeki etkilerini ve örneklerini paylaşalım istiyorum.

Photo credit: @pinterest


Karar Verelim: Boyama, Kaplama, Form Oluşturma…

Duvarlarımıza hayat vermek adına pek çok seçeneğimiz mevcut içinde bulunduğumuz zaman diliminde. Pek çok malzeme çeşitliliğinin, renk çeşitliliğinin yanı sıra pek çok fikir

benimseyebiliyor bir zaman diliminde yaşıyoruz. Duvarımıza sadece alışılmış bir renkle boyamaktansa bu rengi desenlendirebiliyoruz. Bu metodun uygulanması pek çok

yardımcı malzeme ile çeşitleniyor. Boyanan duvar fırça darbeleriyle extra renk ve desen kazanabilirken bu işlem çeşitli yüzey desenlerine sahip süngerle de uygulanabiliyor. Bazı tuval çalışmaları dahi bu alana dahil. Büyük bir tuvale dönüşebiliyor bir duvar; anlatma isteği olan, var olma kaygısı kazanmış, bir hikayesi olan; yaşayan bir tuvale dönüşebiliyor. Var olan tasarıma belki bambaşka bir boyut kazandırarak belki de bu tasarımı bütünleyerek nefes alıyor.

Farklı malzemelerde kaplanabilen duvarlar doğal taşlarla veya varlığını sürdürecek ahşap, sedir, işlenmemiş parça odun formları dahil olmak üzere mekanın içinde var olabiliyor.

Kaplanabilir malzemeler arasında ışığı geçiren oniks taşlar, mermerler, traverten bloklar, doğal taşlar yer alıyor. Birçok renk ve desene sahip mermerler duvarlar üzerine döşenerek mekanı doğaya yaklaştırıyor. Mekanın tasarımına, renklerine, tarzına uygun birçok seçeneği ile, dümdüz olan bu yapı ögesini, yaşayan bambaşka algılar taşıyan bir alana dönüştürüyor.

Odunsu malzemeler ise yine pek çok çeşitliliği içinde barındırarak benzer algıları daha farklı bir tarzda yansıtabiliyor.

Şeritli döşenen dikdörtgen plakalardan, kare plakalardan farklı malzemelerle de bir araya gelerek bir çeşitlilik barındıran bütünlüğe dönüştürebiliyor bir duvarı. Tabi bu malzemelerin daha farklı formlarla da uyumu söz konusu; duvar üzerine eklenen daire bir formun sadece iç kısmını led ekleyip oniks malzeme ile kaplayabiliyoruz mesela. Duvarla birlikte tasarlanan bir şömine çevresini mermer döşeme yapabiliyoruz. Yine bu oluşturulan formlarla tek bir duvarı pek çok parçaya bölüp farklı malzemeleri bir arada kullanabiliyoruz. Mermerlerin yanına ahşap malzemeler ekleyip farklı malzemeleri ve farklı formları

bir arada kullanabiliyoruz, düz döşemenin yanında eğimli şekillendirilen veya parça şeklinde malzemeleri ekleyebiliyoruz.


Pek çok yapı malzemesini dahil edebiliyoruz. Çelik şeritlerden, metal yansıtma plakalarına kadar pek çok kombini bir arada kullanabiliyoruz. Tasarımın bir sınırı olmayacağı gibi kullanacağımız malzemelerin de hep bir açılımı vardır. Daha hafif bir tasarım istiyorsak sıva üzerine keten kumaş parçaları ekleyip duvarı bu şekilde karışım bir tasarımla oluşturabiliriz.

Daha ağır ve net dursun istiyorsak bir parçasını betonla kaplayabiliriz. Biraz daha sıcak bir algı yansıtmasını istiyorsak ahşap parçalarla duvarın sıcaklık hissettiren bazı renklere boyadığımız duvarımıza extra bir güç kazandırabiliriz. Kahverengi sünger darbeleriyle boyanmış duvarın bir bölümünü şeritli ahşap plakalarla kaplayabiliriz örneğin. Daha şık ve keskin bir algı istiyorsak mermer malzemeden yararlanabiliriz. Soğukluğu ve desenleri ile o zenginliği size yansıtacaktır. Kullanılan kesilmiş, işlenmiş malzemelerin yanında gerçekten

doğal olan malzemeleri de yine duvarımızın bir bölümüne ekleyebiliriz. Doğal taşlar, kaya parçaları gibi. Bunların yanı sıra bazı yapı malzemeleri de bize bu doğal kaya parçası veya

istediğimiz taş görünümü yaratmamıza yardımcı olur. Bu çalışmalarda genelde kolay işlenebiliyor olmasından dolayı alçı kullanılabilir. İstenilen form alçı ile yaratılıp daha sonra doğal rengine boyanarak beklenilen görünüm elde edilebilir.

Photo credit: @pinterest

Photo credit: @pinterest


Sonuç Değerlendirmesi: Bütünsel Tasarım

Kullanabileceğimiz birçok yöntemle, birçok çeşitle yaşadığımız alanda değiştirebileceğimiz, dönüştürebileceğimiz, tasarlayabileceğimiz bir alan olan duvarlarımızla ilgili bu yaratım tasarım bütünlüğünü daha da büyütüyor. Var olan her şeyi özelleştirip, güzelleştirebiliyoruz. Sonbahar hepimiz için geliştirebileceğimiz, yenilikler katabileceğimiz tasarımlar üzerinde konuştuğumuz bir ay olsun. Konuştuğumuz bu tasarım duvarlar içimizdeki iyileştirerek yıkabileceğimiz duvarlarımızı da bize tekrar hatırlatsın isterim.


Herkes için harika bir sonbahar diliyorum.


Kapak Fotoğrafı: @pinterest

Sanat Yazarı, Restoratör İç Mimar

Betül AKYAZI @ecmella @bee.sdesigner

Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page