top of page
  • Yazarın fotoğrafıYüksek İç Mimar Nursema Öztürk

Tasarım Odaklı Düşünce ve İç Mekân Tasarımında Olmazsa Olmazlar

Yüksek İç Mimar Tasarımcı / Tasarım Parkı’nın kurucusu Nursema Öztürk’ün kaleminden tasarım odaklı düşünce ve iç mekân tasarımında olmazsa olmazlar


Tasarlanacak alan, mekân bir konut ise o mekânı en güzel ve şık gösterenlerin başında şömine ve kitaplık geliyor benim için. TV’leri yaşam alanlarındaki başköşeye koyma alışkanlığı bitmeli diye düşünüyorum. Çünkü TV’ler iletişimi, sohbeti kesen ilgi dağıtıcı elektronik aletler. 

Bunun dışında çok rahat ve geniş üçlü kanepe, takımı olmayan, tasarım tekli koltuklar ve sehpa ile yaşam alanı yeteri kadar mobilya ile donatılmış olur. 


Büyük mekânlarda yemek alanı olursa muhteşem olur ancak bazı küçük mekânlarda yani standart apartman dairelerinde evi nasıl düzenleyeceğinizi bilemezsiniz, metrekareleri o kadar küçüktür ki bir yemek masası koyacak yer bulamazsınız bile. Yemek masası büyük seçilirse mekâna göre çok güzel olur, yemek alanı evin toplanılan ve en keyifli zamanlarının geçirileceği bereket alanıdır. Bu alanın mobilyaları ya doğal ahşap bir masa ya da porselen bir malzemeden imal edilmiş bir masa tablası ile tasarlanmış, metal şık bir ayakla tamamlanmış bir masa olabilir. Yemek masası arkasında bir dresuar olabilir veya daha geniş bir yemek servislerinin konulacağı dolap ile kombin edilebilir. Bu mobilyaların takım olması bence gerekli de değildir, birbiri ile uyumlu olması ve bir konsept oluşturması yeterlidir. 


Aksesuar Seçimi

En sevdiğim aksesuar abajurlardır.

Endirekt aydınlatma kullanılması mekâna ayrı bir hava ve softluk katar. 

Abajur; Fransızca abat-jour sözcüğünden gelir. Bu sözcük Fransızca kısmak anlamındaki abattre eyleminin kökeni olan abat sözcüğü ile ışık, gün anlamındaki jour sözcüğünün birlikte kullanılmasıyla oluşmuş olup; “ışık kısar”, “lamba siperi” anlamlarına gelmektedir. 

Evinizdeki renk bütünlüğüne göre abajur seçimlerini çoğaltabilirsiniz. Gün ışığı olmasına mutlaka dikkat edin.


Bir diğer aksesuar ise yastıklar. 

Yastıklar çok kolay ulaşabileceğiniz, hatta kendiniz yapmak isterseniz; perdenizden artan kumaştan, eski bir kazaktan bile üretebileceğiniz binlerce seçenek ile doludur. 


Tasarım Odaklı Düşünme Aşamaları

Rasyonel, var olmuş ve gerçekçi bir temele oturan, ihtiyaçlar ile kullanılacak araçlar vb.. Bu aşamalarda olması gerekenlerdir.

Birçok firma, kurum veya markanın kullandığı düşünme araçları birbirinden farklı olabilir. Ancak temelinde aynı olan bu düşünce sistemi / metodolojisi, genel hatları ile 5 aşamadan oluşur.

 

* İlk aşama, empati kurmak. İlgili konunun muhatapları ve kullanıcıları merkeze alarak konuyu onların bakış açısından görmek.


* İkinci aşama, İhtiyaç duyulan konu, içinde olan tüm nedenler, ihtiyaçlar ve sorunlar çerçevesinde incelenerek İhtiyaç haritası çıkartılır. 


* Üçüncü aşama, Tasarlama süreci ile çözüm üretme aşamasına geçilir. Yenilikçi ve işlevsel çözümler için fikir alışverişi yapılır, farklı varyasyonlar ile tartışılır.


* Dördüncü aşama, bir önceki aşamada öne sürülen farklı fikirler, ortak ihtiyaçlar çerçevesinde bir araya getirilerek prototip / Ön ürün olarak değerlendirilir. Konunun çözüm önerileri mantıklı, düzenli, sistematik bir alana oturtulmuş olur.


* Beşinci aşama, ise seçilen çözümler. Önce hayal edilir, sonar test edilir ve ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilir.


Tasarım / yaratıcı düşünme teknikleri ile ; 

Kullanıcıyı anlayan, alışılagelmiş, kalıplaşmış bilgiye meydan okuyan, yeniden yaratım sürecine giren, tek doğrusu olmadan, tekrar tekrar yaratılmasına sıcak bakan, sabit bir düşünce veya fikre takılmayan, daha farklı ne olabilir ile  düşünen. açık bir bakış açısı ile 360 derece düşünme yöntemi geliştiren ve olumsuz düşünmeden yol alabilen bir yöntemdir..


Tasarım Odaklı Düşünme Hangi Alanlarda Uygulanır?

Sadece tasarlamak, yeni bir ürün yaratmak üzerine değil, hayatın her alanında uygulanabilir. Yemek yapmak, bir şeyi bir şeyle uyumlu kılmak, kişisel gelişimde çözümler üretmek, bir fikri hayata geçirme konusunda  çıkış yolları, üretim pazarlama yöntemleri bulmak, reklamcılık vb… Aslında biz buna girişimcilik de diyebiliriz. 

Nasıl tasarımda, mekân çözümlerinde bir fikir ile bakış açısını genişlettiğimizde çözümler bulabiliyorsak, büyük şirketler de girişimciliklerini bu yöntemlerle geliştirip, geniş kapsamlı projeler ile hayatın her anında ve alanında uygulanabilir yöntemler olduğunu kabul ediyorlar. 

Yaratıcı sektörler, şirketler ve kurumlar, bu yöntemleri kullanıp pratik yapabilmek için, tasarım odaklı düşünme sisteminini uygulamak için çeşitli workshop'lar düzenleyebilir ya da hedef kitle olarak da kullanıcılardan  fikir alabilir. ( kullanıcı deneyimi)  

Bakış açılarında başka fikirlere de yer vererek kendilerini geliştirebilirler. 

‘’Fikir fikirden her zaman üstündür. ‘’ Burada dikkat edilmesi ve odaklanılması gereken kişiler değil .. FİKİR’dir…

Tasarım odaklı düşünmede çevresel faktörler, alışkanlıklar ve kalıpların dışına çıkmak gerekir. 

Bu düşünce sistemi yalnızca şirketlerin İnsan Kaynakları ya da Ar-Ge departmanlarında değil, tüm departmanların çalışma biçimiyle bütünleşmelidir. Tasarım odaklı düşünmeyi benimsemek isteyen her gerçek ve tüzel kişinin farklı öykülerden ve kişilerden ilham almayı, onların fikirlerini değerli bulmayı öğrenmesi gerekir. 

Bu arada tasarım felsefem ile ürünüme yansıyan en büyük özellik olmasını istediğim, çok fonksiyonellik ile bir formun sonsuz varyasyonlar ile çoğalıp bir tasarım haline gelebilmesi idi. Bu amaç ile tasarladığım U-Box mobilya ve ahşap blok oyunlar ile Tasarım odaklı düşünme yöntemine çok uyduğunu söyleyebilirim. 

U-Box ahşap oyun blokları aile içi faliyetler için de oldukça keyifli ve yaratıcı… Konuyla alakalı makalemize göz atın.


Sonuç olarak hayatımızın her alanında yer alan bu yöntemi bu güne kadar çok fark etmesek de kullandığımızı da bilmeden uyguluyorduk, aslında toplumun dünyanın gelişimi bu yöntem ile oldu, keşifler icatlar oldu ve teknolojik olarak hala gelişmekte ve dünyamız var olmaya devam etmektedir. Hatta bazen bu yöntemler usule uygun ve etik kullanamayınca çarpık kentleşme ile, mücadele etme aksiyonuna girmek durumunda kalmaktayız. Her güzel fikrin arkasında olmak için araştırmaya, bilgiye ve fikre değer veren bir toplum olmaya gönüllü olmamız en başta gelen durumdur.


Yaratıcılığımıza… çözüm odaklı fikirlerimizle , hoşgörü ve kabul içinde olalım ..  Eski köye yeni adet getirelim….


Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page