top of page
Yazarın fotoğrafıZerrin İrem Akbay

Sanat Mı? Vandalizm Mi? : Grafiti 

Sokaklar, şehirlerin hikayelerini anlatır. Mimariden, sokak sanatçılarına, sokak sanatından, grafitiye anlatılan çok şey vardır. Grafiti; duvarlarda en renkli ve asi halleriyle karşımıza çıkan, bir ifade biçimi, bir başkaldırı, kimilerine göre vandalizm, kimilerine göre sanat eseridir. 


Grafitinin Kökenleri

Kökenleri Antik Roma ve Yunan’a kadar dayanmaktadır. Aslında İnsanlığın sanat yolculuğundaki ilk adımları olan duvar resimleri, geçmişin izlerini günümüze kadar ulaştırarak o dönemlerin medeniyet şifrelerini de içinde barındırıyor. Duvar yazıları ve resimler, insanlık kültürünün en büyük mirası. 

Ancak modern anlamda grafiti, 1960’lı yıllarda ABD’de özellikle New York’un sokaklarında ortaya çıktı. Bronx ve Harlem gibi bölgelerde ezilen, dışlanan kişilerin kendini ifade biçimine dönüştü. 

Grafiti; bir isyan, dünyanın sorunlarına kamusal alanda dikkat çekerek bir çözüm arama çabası olarak karşımıza çıkarken, grafiti sanatçıları da çoğunlukla anonim olarak çalışıyor ve kimliklerini gizliyor.


Dili ve Mesajı

Sokak sanatçıları, hiç bilmediğimiz bir yeri gezerken, heyecanla kafamızı çevirdiğimiz o anda en beklenmedik şekilde buluştururlar sanatlarıyla. Genellikle sistem eleştirisi, toplumsal mesajlar ve bireysel özgürlük vurgusu dikkat çeker. Birçok grafiti, teknik açıdan oldukça karmaşıktır. Perspektif, renk uyumu ve tasarım açısından büyük emekle ortaya çıkar. 


Sokak Sanatı ve Galeriler

Grafiti, sokaklardan sanat galerilerine de taşındı. Sanatçılar, duvarları tuval olarak kullanmanın yanı sıra, tuvale taşıdıkları eserlerini galerilerde sergilemeye başladılar. Sokak sanatını galerilere taşıyan ve toplumsal sorunlara dikkat çekmek için kreatif bir yol bulan öncü sanatçılardan biri Banksy’dir.


Grafiti sanat mı? yoksa vandalizm mi? sorusu aslında aklıma bir soruyu daha getiriyor; “Hangi şartlar altında ikisinden biri haline geliyor?”


Sanat ve Vandalizm Arasındaki İnce Çizgi

Yaratıcı bir ifade biçimi olarak grafiti, şehrin renksiz taraflarına hayat verirken, estetik br bakış açısıyla değerlendirildiğinde bir sanat formudur. Öte yandan izinsiz şekilde yapılan grafitiler, özellikle yapıların aslını bozmasıyla kesinlikle vandalizm olarak değerlendirilir. 

Grafiti izleyenlere etkileyici bir deneyim sunup, onları düşünmeye davet ederken, her grafiti göze hitap eden bir çalışma olarak ortaya çıkmayıp karalama gibi gözükebilir. Bu da estetik değer algısını zedeleyerek çevre kirliliği olarak da değerlendirilebilir.



ความคิดเห็น


ZİA ONLINE -PNG.png

Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page