top of page
Yazarın fotoğrafıZerrin İrem Akbay

Röportaj: Sporcu Terapisti Ekrem Eşit

Günümüzde uygulanan fizik tedavi yöntemleri, graston tekniği, recovery terapi ve özellikle sporcu tedavilerinin merak edilenlerine Sporcu Terapisti Ekrem Eşit ile ışık tutuyoruz.


Öncelikle kendinizden bahsedebilir misiniz? Sizi biraz tanıyalım.

Merhabalar ben Ekrem Eşit, Sporcu Terapistiyim. Uzun zamandır sağlık sektörünün içerisindeyim.13 yaşında acil tıp teknisyenliği okumak için sağlık meslek lisesine başladım. Aynı dönem takımda tanıştığım spor masörü sayesinde sporcu masajına başladım. Burada iyi ve etkin öğrenmek için takımımla birlikte ilerledim ve bu işi öğrendim.

Kendi uzmanlık branşıma devam etmek istediğim için üniversitede paramedik olarak devam ettim. Paramedik mezunu olduktan sonra o dönem içerisinde yine uygulamalar yapıyordum ve tamamen fizyoterapiye dönmem gerektiğine karar verdim. Ve Üsküdar üniversitesinde fizyoterapi bölümünden mezunu oldum.

Daha sonrasında Ekrem Eşit Sport Therapy Centre’ı kurdum ve burada çalışmalarımız devam etmekte.


Özellikle Fitness sporcuları, Bodybuilding yarışmacıları ile çalışmalar yapıyorsunuz. Bu alanda uzmanlaşmaya nasıl karar verdiniz?

Fitness, Bodybuilding, vücut geliştirme yarışmacılarına özel uygulamalar yapıyoruz. Tabii bunlar nasıl aklımıza geldi? Şunu farkettik; takım oyunlarında herkesin bir terapisti ya da danıştığı uzmanlar var. Ama tekli, bireysel sporlarda bu çok mümkün olmuyor. Ben de Türkiye'de araştırdım.

Fitness, vücut geliştirme yavaş yavaş trend olan bir sektör, şuanda çok ilerledi.

Sektör ilerleyince ihtiyaçlar doğar birden çok kişi yoğun tempolu antremanlar yaptığında vücudunda kasılmalar gerginlik ağrılar ya da çeşitli problemler oluyordu. Sporcular hastaneye gitmek yerine bu kaslarını masaj salonlarında, çeşitli merkezlerde rahatlatmak ve gevşetmek için uygulamalar yapıyordu ancak yeterli değildi. Ben de fizik tedavideki belli teknikleri bir araya getirerek, farklı bir konsept ile uygulama tasarladım ve bu uygulamaları sporculara tanıttık.


Sizin yaptığınız uygulamalar klasik masajlardan farklı mı? Öyleyse bu farklar nelerdir?

Tabii ki bizim yaptığımız teknikler klasik masaj uygulamalarından daha farklı.

Klasik masaj uygulamaları dinlenmek ve rahatlatmak için yapılır. Herhangi bir değerlendirme yapılmaz. Nerede kas spazmı olduğuna bakılmaz. Her tarafa eşit miktarda belli bir süre içerisinde terapi yapılır.

Bizim yapmış olduğumuz uygulamada sorunlu noktalar tespit edilir ve buna göre derin doku uygulaması, graston uygulaması gibi manuel terapi teknikleri uygularız.


Peki sizi sadece sporcular mı tercih etmeli? Bu uygulamalar sadece kaslı bireyler için mi?

Yapılan uygulamalar sadece sporculara özel değil ama sporculara özel uygulamalarımız var. Şunu unutmamak lazım; biz kas tendon yumuşak dokular çalışmalar yapıyoruz. Bu da herkeste var. Çok büyük olması bir farklılık yaratıyor mu? diye sorarsanız Teknik olarak bizim açımızdan fark yaratıyor sizlerin açısından farketmiyor.

Yani bu uygulamaları herkes tercih edebilir. Yapılan uygulamalar kasların rahatlamasını gevşemesini sağlar. Gönül rahatlığıyla gelebilirsiniz.


Spor dünyasında en sık görülen sakatlıklar hangileri?

Spor sektöründe dünyada en çok görülen sakatlıklar omuz, bel problemleri ve kas ve tendondaki yaralanmalar diyebiliriz. Bu bölgelerde çok sıkıntı yaşanıyor.


Spor terapisinde tedavi yöntemleri nelerdir?

Sporcu terapilerinde; Derin doku masajı, miyofasiyal terapi, graston uygulaması, manuel terapi teknikleri, trigger point işlemi, kuru kupa uygulaması kullanıyoruz.


En etkili tedavi yöntemi hangisi?

Çeşitli rahatsızlıklara göre ve problemlere göre en etkili tedavi yöntemi de farklı olacaktır. Ama eğer kas spazmı için konuşursak; ‘Derin Doku Masajı’ etkili ve güçlüdür.


Bunlar için hep aynı yöntemler mi uygulanıyor yoksa kişiye özel tedavi mi gerçekleştiriyorsunuz?

Yapılan işlemler herkese aynı olamaz. Uygulamanın ismi aynı olsa da terapi uygulanırken teknikler farklı yapılır. Çünkü yaşanan sorunlara göre uygulamalar değişir. Bir kişide omuz gerginliği için rotator kaf kaslarını gevşetmek gerekirken bir diğerinde bel bölgesindeki kaslar gevşetilecektir o yüzden farklı farklı teknikler kullanılacaktır.


Graston tekniği kimlere yapılır? Nasıl etkileri var? Zararı var mı mesela?

Graston uygulaması herkese yapılabilir. Yaş, cinsiyet farketmeksizin herkes için uygundur. Uygulama dışarıdan sert ve agresif gözükebilir ama bu uygulamada kasın yapısına göre baskı ayarlıyoruz bu sayede kontrollü bir uygulama yapmış oluyoruz. O yüzden gönlünüz rahat olsun.

Yapılan her uygulama aynı şekilde yapılamaz sizin için en uygun olan ve dayanıklılığınızın kaldırabileceği baskı uygulanır. Sizi aşırı zorlamadan bir terapi geçirirsiniz.

Uygulamanın herhangi bir zararı yoktur. Sadece uygulama yanlış yapılırsa fazlasıyla oluşan mikro travmalar uzun bir süre hassasiyet ve morarma yapacaktır ve bu sorun ağrıya neden olur.


Graston tekniğini fitness yarışmacılarında uygulamayı nereden düşündünüz? Neden özel bir branş haline getirdiniz?

Graston uygulaması vücudun toparlanmasında etkili bir yöntem ve hangi işe yaradığını zaten ifade etmiştim. Diğer spor branşlarında iyi bir bilinç var kendilerinde herhangi bir sorun gördüklerinde danışıyorlar ama fitness, vücut geliştirme gibi sektörlerde bu konuda biraz eksiklik vardı bunu gördük. Uygulamalar tamamen tanınmıyordu. Biz bu işi bu alana yönelterek sporcuların ihtiyacına göre gerekli olan uygulamaları bir araya getirdik ve yapıyoruz.


Sporcu tedavileri nasıl bir zamana yayılıyor? Yarışma veya maç öncesinde nasıl ilerliyorsunuz?

Yarışma döneminde sporcuların terapileri zamana yayılır. Zamana yayılan terapilerin amacı; yoğun antrenmanlardan sonra haftalık olarak vücudu toparlamak, hızlı bir şekilde onarmak. Eğer sporcunun spesifik olarak bir problemi varsa hızlı bir şekilde terapiler gerçekleştirilir, sorunu çözmeye yönelik uygulamalar yapılır.

Profesyonel sporcularda müsabakadan hemen önce uygulamalar yapılır. Bu uygulama ısındırma uygulamasıdır. Kasın dolaşımını arttırmak ve sakatlık riskini minimuma indirmek içindir. Bu tüm branşlar için geçerlidir. Sadece vücut geliştirme sporcuları biraz daha farklıdır. Çünkü onların yarışmaya çıkmadan önce kaslarının görüntüleri çok önemlidir, puanlamayı buna göre alırlar. Bizim yaptığımız uygulamalar yine burada yardımcı oluyor;

diyetlerden kaynaklı sertleşen kas gruplarının gevşemesini sağlıyor. Dolaşımı artan kas kendini bırakır ve salar. Bu sayede istenildiği gibi pozlamalar yapılabilir. Aynı zamanda terapilerden sonra kasın elastikiyet özelliği arttığı için poz çalışmalarında hareket kısıtlılıklarını engeller ve terapi yapıldıktan sonra ödem vücuttan atılır. Bu da daha define bir görüntünün ortaya çıkmasını sağlar, kas grupları daha belirgin olur.


Çok büyük kütleli sporcularla tedavinin zorlukları var mı?

Büyük ve kütleli sporcularla çalışmak gerçekten zor ama benim sevdiğim yönleri de oluyor. Büyük ve kütleli sporcularda kas hatları çok iyi bir şekilde belli oluyor tabii ben de kasların bu kadar belirgin olmasını seviyorum terapi benim için keyif veriyor ama zor yönü şu; yüzey alanı çok geniş terapi yapacağımız alan çok fazla oluyor. Bu sporcularda kasın sertliği çok yoğun oluyor o yüzden çözmek gevşetmek biraz zorlayıcı olabiliyor yine de toparlayarak elimizden geleni yapıyoruz.


Fiziksel olarak güçlü kalmak için tavsiyeleriniz nelerdir?

Fiziksel olarak güçlü olmak için bence ilk önce psikolojik olarak iyi olmak lazım.

Buradaki enerjinin iyi olması hem fiziksel enerjinizi hem de performansınızı arttıracaktır. Tabii bir de işin kimyasal süreç tarafı ve vücudumuzun tepkisi var. İyi beslenmenin, iyi uykunun ve düzenli antrenmanın da bunun bir parçası olduğunu unutmamak lazım.

Vücudun düzenli antrenman yapınca yorulur ve kendini toparlamak için bir sürece girer. Bu sürece biz ‘recovery’ deriz yenilenme süreci. Bu sporcularda bazen yavaşlayabilir. İşte o dönemlerde de aşırı yorgunluk ve fiziksel güçte düşüklük yaşanabilir. Biz bu dönemlerde çeşitli uygulamalar yaparak o recovery sürecini hızlandırıyoruz. Fiziksel olarak da tekrar daha enerjik ve güçlü olmanızı sağlıyoruz.


Beslenme fizik gücü açısından ne derece önemli?

Beslenme fiziksel güç için çok önemli tabii ki de. Çünkü güç kaslarımızdan sağlanır ve biz enerjiyi besinlerden alırız. Bu sayede besinleri enerjiye dönüştürür ve harekete geçeriz. Bu her açıdan böyledir. Fiziksel hareketin dışında organlarımız da aynı şekilde bu enerji sayesinde harekete geçer. Yani beslenme bu işin en önemli parçalarından bir tanesi.


Peki sakatlıklar dışında günlük hayatta hangi uygulamaları uyguluyorsunuz?

Sakatlıkların dışında günlük yaşantıda kasların rahatlaması ve gevşemesine yönelik uygulamalar da yapıyoruz. Klasik masaj uygulamaları, recovery dediğimiz yenilenme ve toparlama uygulamaları yapıyoruz.





コメント


ZİA ONLINE -PNG.png

Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page