top of page
  • Yazarın fotoğrafıFzt. Akın Öztürk

Masabaşı Çalışanların Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Tekrar merhaba sevgili ZİA ONLINE okuyucuları. Bu sayımızda masabaşında çalışan siz sevgili okuyucularımızı unutmadık ve konuyu toparlamak istedik. Gerçi bu söylediklerim sadece masabaşı çalışanlar için geçerli değil gün içinde çok fazla oturanlar, çok fazla araba kullananlar için de geçerli.

Hadi gelin şimdi nelerle karşılaşabiliriz onlara bakalım.


İlk olarak omurgamızı anlatmak isterim ama siz okuyucuları fazla sıkmamak adına fazla değinmeyeceğim. 31 adet omurga var ve hepsinin görevi farklı. İçlerinden bir tanesinin çalışması mekanizması bozulsa bile diğer vücut sistemlerimizi yani mobilizasyonlarımızı etkileyebilir.

Boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu olarak 4 farklı bölgelerden sinir çifti alıyoruz.

Bu kısa bilgiyi verdikten sonra hadi gelin karşımıza ne gibi sorunların çıkabileceğine bakalım.


1- Servikal lordoz (boyun düzleşmesi)


2- Servikal disk hernisi (boyun fıtığı)


3- Anterior pelvik tilt


4- Karpal tünel sendromu (sinir sıkışması)


5- Priformis sendromu


6- Lumbago


7- Lomber diskopatiler (Disklerin sınıflandırılması)


8- Siyatalji


Sizlere başımıza gelebilecek rahatsızlık örneklerini verdikten sonra şimdi dikkat etmemiz gereken unsurlara bakalım, ne dersiniz?


Öncelikle dikkat etmemiz unsurların en başı ve temeli postürümüzden geçiyor. Eminim ki şuan bu yazıyı okurken bile bir çoğunuz başı aşağıda, hafif kambur, koltukta ya da sandalyede uzanır pozisyonda yatmış şekilde okuyor. Şimdi bir kendimize gelelim ve postürümüzü düzeltelim. Ayağa kalkıp önce kalçamızı oturtalım sonra belimizi ayarlayalım başımızı ve omuzlarımızı da ayarladıktan sonra geriye tek şey kalıyor… Ben telefona nasıl bakacağım? Evet biraz zor sizlere katılıyorum ama yapmamız lazım… Başımızı eğmek yerine telefonu göz hizamıza çıkartmak çok daha yararlı ve güvenli.


“Ben kendi postürümü nasıl ayarlayacağım?”, “benim kaslarım buna alışık değil”, “ben böyle oturunca belim ağrıyor, sırtım ağrıyor” dediğinizi duyar gibiyim. Eğer ki gerçekten kendi postürünüzün bozulduğundan ya da söylediklerim arasından en az bir tanesini bile yapıyorsanız fizik tedavi uzmanına ya da fizyoterapistinize danışmakta fayda var.

Sizlere vereceği koruyucu rehabilitasyon sayesinde günlük yaşamsal aktivitelerimizin daha kaliteli hale geleceğinden emin olabilirsiniz.


Postürümüzü ayarladık, artık dik şekilde yürüyoruz ama dik şekilde yürümek dahi bazen bel ağrılarına sebebiyet verebilir, sebebi ise anterior pelvik tilt (lordoz)’imizin artmasından dolayı olabilir.


Bunlar bizlerin fizyolojik olarak yapmamız gerekenlerdi. Peki çevresel olarak iş yerimizi nasıl dizayn etmeliyiz?


Onun için ise

Çalışma ortamımızı, evden çalışmada evdeki çalışma masamızı, masa düzenimizi, etrafındaki eşyaları ayarlamamız lazım. Peki ya bunlar neler? Gelin birlikte nasıl olması gerektiğini düşünelim.

Öncelikle sandalyemiz,

Sandalyelerimizin ayarlanabilir olması, sırt desteği olması, kol dayama yerlerinin olması yeterli olmayabiliyor maalesef. Bunlara ek sandalyemizin 5 ayaklı olması lazım, tabii ki ayarlanabilir ölçüde olup, sırt desteğimizin olmasına özen göstermeliyiz.


Çalışma masamız,

Çalışma masalarımızın da ayarlanabilir olduğunu biliyor muydunuz? Evet, ayarlanabilir çalışma masaları mevcut. Hem sandalyeyi ayarlayıp hemde masamızı ayarladığımızı düşünelim. Motivasyon açısından bile insana çok güzel hissettirmez mi?


Bilgisayar yüksekliği,

İşte burada ayarlanabilir masa faktörü işin içine giriyor. Eğer ki masamız ayarlanamıyorsa bilgisayarımızın altını kitaplarla desteklememiz gerekir. Böylece başımızı öne eğmeden direkt göz hizamızı ayarlamış oluruz. Ayarlama örneği vermek gerekirse bilgisayarımızın kamerası tam gözlerimize 90 dereceye denk gelecek şekilde yükseltme yapılır artık nasıl yükselteceğiniz size bağlı. Dediğim gibi eğer ki ayarlanabilir masanız yoksa altına kitap ya da A4 koymanızı öneririm.


Bilgisayarımızı ayarladık gelelim kullandığımız mouse ve el bileğimizi koyduğumuz mousepade.

Uzun süreli mouse kullanımı da parmak ve el bileği ağrılarına sebep olabiliyor.

Peki ya bunun için ne yapmalıyız? Mousepadlerimiz de bulunan el bileği desteği zamanla el bileğimize baskıda bulunarak karpal tünel dediğimiz sinir sıkışması hastalığını oluşturabilir. Onu da açıklamak gerekirse; düşünün ki el bileğimizin iç yüzünden 5 tane tendon ve onları inerve eden sinirlerimiz geçiyor, hepsinin bir yerden geçmesinden ziyade zamanla mousepadler orayı sıkıştırarak sinirlerin işlevini tam anlamıyla yapamamasını sağlamaktadır. Bu yüzden bu tarzda ağrılarımız ve şikayetlerimiz başlayabilir. Önerimiz: el bileğinin desteğinin fazla olmadığı hatta gerekirse hiç destek olmaması.


Otururken birçok kişinin rahat pozisyonlarından bir tanesi de bacak bacak üstüne atmaktır.

Tamam, kabul edelim gerçekten çok rahat bir pozisyon. Ben de gün içinde çok fazla bacak bacak üstüne atarak oturuyorum fakat bunun bilincinde olduğum için fazla etkisini görmüyorum. Bu tarz oturmalarımız ise Priformis sendromuna ve Siyatalji dediğimiz semptomlara yol açabilir. Siyatik sinir ise Priformis kasımızın altından geçen büyük bir sinir dalıdır. Priformis kasımızın gergin olması siyatik sinirimizi tetikleyerek ağrılar çekmemize neden olabilir ve günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebilir. Bunun için ayaklar yere düz paralel şeklinde olması ve kalça-diz ekleminin 90 derece olması ön görülmektedir.


Ofiste çalışan kadınların ise topuklu ayakkabı giymesinden kaynaklı vücudunun ağırlık merkezi her zaman parmak uçlarına binmektedir ve zamanla ayak ağrısına hatta düz tabanlığa kadar gitmektedir. Bunlar için ise genelde 3 ila 5 cm topuk tavsiye ederiz.

Tabii ki masabaşında çalışanlarımızın karşılaştığı sağlık problemleri bunlardan ibaret değil. Daha birçok olguyla karşılaşabiliriz ve illa bu tarz vakalar sadece masabaşı çalışanlarda meydana gelmiyor sadece oranlarımız burada biraz daha artıyor.


Eğer ki böyle rahatsızlıklarımız var ise Fizik Tedavi hekimlerimize ya da Fizyoterapistinize danışmanızı öneririz.


Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere,

Hoşçakalın!


Kapak fotoğrafı: @pinterest

Fizyoterapist



コメント


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page