top of page
  • Yazarın fotoğrafıFzt. Akın Öztürk

Kas Fasyası 

Artık kendimi tanıtmama gerek yoktur ve beni biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum açıkçası. Tahminlerimi ve düşüncelerimi boşa çıkartmayın olur mu? 


Bu ay’ın özel konusu ‘ÖRGÜ’ ve bizde üstümüze düşeni yapmaya hazırız. Örgü denildiğinde herkesin aklına babaannlerimizin, anneannelerimizin hatta annelerimizi yaptığı örgüler geliyor değil mi? Çok haklısınız çünkü benimde aklıma bu mesleği okuyana kadar o geliyordu, artık örgü denilince aklıma 2 düz 1 ters'ten ziyade kaslarımızın üstündeki ‘fasya’ denilen bir kılıf geliyor. Umarım ki bu yazımızdan sonra sizinde aklınıza normal örgüden ziyade fasya adı verilen dokumuz gelir, gelmese de en azından bir çağrışım yapmasına yardımcı oluruz bence. Sizce? :)


Fasya denilince birçoğumuzun aklına birşey geliyordur diye tahmin ediyorum fakat sporla ilgilenen sevgili okurlarımız direkt ‘aaaa evet’ şeklinde bir düşünceye kapılabilir. 


Öncelikle; Fasya nedir sorusunun cevabını söyleyelim.


Fasya, kaslarımızın üstünü örten ince bir kılıf diyebiliriz, diyebiliriz ama bunu bu kadar basit hale dönüştürmek pek de doğru olmaz. Bu tabir sadece hepimizin anlayabileceği türden bir açıklamaydı. Hadi o zaman şimdi de gelin acaba ‘Fasya’ diye adlandırdığımız bu kılıf neymiş bir görelim.


Fasya, derinin altında bulunan konnektif doku (bağ doku) liflerinden oluşan bir yapıdır. Tüm vücut sistemleriyle hatta iç organlarımızla bile bağlantısı vardır. Fasyanın olmaması durumunda kaslarımız yumuşak bir et parçasından ibaret olup, iç organlarımız düzenli bir şekilde çalışmayacaktır bile. Fasya, vücut parçalarının bir arada tutulmasına yardımcı olan ve düzenleyen tek yapıdır ve dışarıdan alınan birçok darbeyi geri teper. Fasyamızı daha iyi bilir ve tanırsak vücudumuzla daha uyumlu şekilde yaşarız.


Peki ya bu "Fasya" bizim için neden bu kadar önemli?


Öncesinde de bahsettiğim gibi fasyamız olmasaydı yumuşak bir et parçasından olup bütün darbelere sert şekilde yanıt verme durumunda kalabilirdik. Fasyamızı aslında vücudumuzun sünger yapısı gibi düşünebiliriz, yumuşak olup alınan darbeyi direkt absorbe edebilme özelliğine sahiptir. 


Aslında belimiz ağrıdığında sorunu belimizde ararız ama gidip MR çekildiğimizde ya da röntgen vb. şeyler çekildiğimiz zaman bir şey çıkmaz ama hala ağrıyordur peki neden? İşte cevabımız tam olarak bu fasya. Bedenimizdeki fayalarımız çapraz olarak gelmektedir ve herhangi bir bölgemizdeki fasya gerginliği başka bir bölgeye yansıyabilir ya da orada ağrı hissetmemize neden olabilir. 


Konuyu şöyle bir toparlamak gerekirse bizi ayakta tutan tabii ki iskelet sistemimiz ama sadece bunlar yeterli olmuyor maalesef. Üstündeki kaslarımız ve hatta kaslarımız çevreleyen fasyalarımız bizim dik durmamızı, bedenimizin daha işlevsel çalışmasını sağlıyor.



Peki ya hocam ben dediklerinizi anladım ama “Fasya”mı nasıl güçlendiririm?


Üzgünüm ama fasya dediğimiz şey öyle spesifik bir şey yaparak güçlenmiyor maalesef. 

Şu egzersizi yapalım da güçlensin diye bir durum söz konusu değil. Bir önceki yazımda fiziksel aktiviteden, egzersizden bahsetmiştim şimdi okuyup, okumayanları burada göreceğiz. Bizler zaten fiziksel aktivitelerimizi, egzersizlerimizi yaparsak fasyamızı daha dayanıklı hale getiririz ama tekrar söylüyorum sadece bu hareketi yaparak fasyanızı güçlendirin gibi bir durum söz konusu değil kesinlikle. Fiziksel aktiviteden ziyade yaptığımız germe egzersizleri, mobilizasyonlarımızında büyük bir önemi var. E herşey spor mu, fiziksel aktivite mi? Tabii ki hayır. Hepsinden önemlisi bizim beslenmemiz. Beslenmemizi kontrollü ve sağlıklı yapacağız ki bedenimizde bize sağlık versin, eğer ki biz bedenimize bakmayıp hep fast-food yersek haliyle vücudumuzda ona göre reaksiyonlar göstercektir. O yüzden öncelikle genel kavramla fiziksel aktivite, ikinci olarak ise sağlıklı beslenme.


Teşekkür ediyorum, sağlıklı günler diliyorum. 


Kapak fotoğrafı: @pinterest

Fizyoterapist

Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page