top of page
  • Yazarın fotoğrafıİç Mimar Betül Akyazı

Işıltılı Bir Bakış Açısı

Zaman Süreci: Işığımızı Arttıralım

Haziran ayı ile birlikte artık resmi olarak yaz mevsimindeyiz. Uzun bir kış dönemiydi hatta. Bol bol malzeme kazandığımız bu dönemde, yazın ılık bir akşamüzeri deniz kenarında; arkadaşlarımızla çok gülmeli, çok eğlenmeli yaz akşamlarının hak ettiği yatırımı yaptık diye düşünüyorum. Belki değerini bildiğimiz belki de değerini sonradan anlayacağımız birçok deneyimle eğleneceğimiz bir sürü tecrübe biriktirdik kendimize kış süreci boyunca. Havaların ısınmasıyla daha hareketli, daha sıcak, daha kıpır kıpır içimiz ve daha konforumuza düşkünüz. Konfor alanı tatil düşüncesiyle birlikte de daha fazla değer kazanıyor gibi geliyor bana her zaman. Ya da belki de yaz enerjisi hissiyatı konfora hak ettiği değeri veriyordur.

Işığımızı her anlamda arttırabileceğimiz bir mevsim yaz mevsimi. Güneşle aydınlanırken, tatilde uzaklaştığımız iş hayatı, evimiz, çevremizdeki insanlar derken birçok alanda kendimize, kendi ışığımıza dönebileceğimiz imkanlara sahip olduğumuz bir mevsim. Çünkü bazen uzaklaşmak gerekir, yakınlaşmak için. Şems-i Tebrizi tabii ki bu durumu çok önceden deneyimlemişti.

Mimari alana geçersek ışığımızın bol olacağı yazlık evlerimizde kullanacağımız konforumuzu arttıracak dekoratif ürünlerle ve dekorasyon fikirleriyle ilgili konuşmak istiyorum bu ay. Yazlık evlerimizde kullanacağımız veya evlerimize yazın ışığını taşıyacak dekoratif ürünlerin enerjisiyle pozitif birçok algı uyanacaktır içimizde. Bu ürünler yazı hatırlatacak ürünler olabilir; mesela deniz taşları, hasır aydınlatmalar gibi, daha hafif algılı, daha doğal renklerle tasarlanan ürünler, doğal malzemelerle yapılan ürünler de olabilir. Vazolar, bitkiler, makrome iplerler yapılan duvar süsleri, sarkıt aydınlatmalar, hasır ürünler tüm bu dekorasyon malzemeleri arasında yer alıyor.


Photo credit: @pinterest


Photo credit: @pinterest


Photo credit: @pinterest


Karar Verelim: Rengimizi Yansıtmak

Yaz renkleri… Hepimizin yazı belirli renklerde fakat farklı tonlarda yaşadığını düşünüyorum. Herkesin rengi ve tonu kendine özel doğal olarak. Rengarenk çiçekler, yeşilin her tonu bitkiler, uyanan doğa, denizin tüm tonları hepsi içimizdeki deneyimlediğimiz duygulara iyileştirici etkileri olan muazzam efektler yaratıyor bu mevsimde.

İçinde bulunduğumuz ortamlarda detayları konuşacak olursak birkaç konuyu detaylandırabilirim. Yeşil tonlarıyla seçtiğimiz kırlentler içimizde ferah bir etki yaratırken, sehpamızın üzerindeki mermer kasenin içindeki mavi cam taşlar da bize güven ve huzur hissi verir. Hasır sarkıtlardan oluşan aydınlatmalar daha evimizde hissettirirken, açık renk keten uzun, rüzgarda uçuşan hafif perdelerimiz içimizdeki ağır duyguların hafiflemesine yardımcı olur. Toprak renkleri bizi doğaya yakınlaştırırken, bej ve ekru tonları da aynı zamanda istediğimiz şahsi alanı alabileceğimiz gücü kazanmamıza, boşluk, yalınlık hissini tatmamıza destek sağlar.

Kullanılan malzemeler bakımından daha çok doğal ürünler tercih edebiliriz. Doğal taşlar, odun parçaları, büyük bitkiler, toprak vazolar, mobilyaları tamamlayacak mermer parçalar hepsi bu dekoratif ürünlerin bir parçası olabilir. Hafif ve sakin algı uyandıracak tablolar kullanılabilir. Yumuşak renklerden, nude renklerden oluşan formlar ve çizgiler, doğa resimleri yer alabilir bu tablolarda. Büyük pampaslar, hasır kaplama vazolar bu dekorasyonun fark yaratan parçaları arasında yer alır.

İç mêkanda kullanılabilecek taş kaplama duvarlar, desenli duvar kağıtları, ve çeşitli boyama şekilleriyle farklı görünüşler elde edilebilir. Bahsettiğim çeşitli boyama şekilleri için efekt boyalar kullanılıyor. Bu boya türlerinden bazıları da şunlar; kumlu boya, metalik boya, simli boya, sedef boya, mermer görünümlü boya, beton görünümlü boya, kara tahta boyası. Bu boyama türlerinin görsellerini incelemenizi tavsiye ediyorum, mutlaka zamanla da daha fazla çeşitlenecek bir dekorasyon alanı. Tabii bu alanda da her alanda olduğu gibi kendi hayal gücünüze bağlı olarak daha da hareketlendirebilirsiniz. Duvar boyuna göre yarım duvar kağıdı, kalan kısma efekt boya uygulama gibi kombinler yaratılabilir.


Photo credit: @pinterest

Photo credit: @pinterest


Sonuç Değerlendirmesi: Her Alanda Detay

Birçok konuda da değindiğim gibi detaylar bütünü tamamlayan önemli parçalar. Bir form, bir görsel sizi bir mêkan içerisinde rahat veya dingin hissettirebilir, negatif duygular da hissettirebilir, farklı bir yere götürebilir, bir farkındalık sağlayabilir, eski anları hatırlatabilir. Mimaride tüm bu detayların değerlendirilmesi ve önemsenmesini savunuyorum her zaman. Dekoratif ürünler de bütünü oluşturan bu önemli detaylar arasında. Yazın eşsiz enerjisini bu dinlenme, bu arınma sürecini olabilecek en faydalı şekilde geçirmek için bulunduğumuz mêkan çok önemli. Her alanda bulunduğumuz mêkan çok önemli bununla birlikte. Bulunduğumuz ortam, birlikte oluğumuz insanlar, ortamın ne kadar doğal ışık aldığı, nasıl mobilyalarla döşendiği, hangi kumaşların tercih edildiği, hangi ürünlerle detaylarındaki boşlukların doldurulduğu mêkanlar… Hepsinin üzerimizdeki enerjisi bizi yönlendiren, enerjimizi değiştiren etkilere sahip.

Işığı ortaya çıkartacak bakış açısını her zaman sağlayabiliriz kendimizde. Ne kadar karanlıkta kalmış gibi hissetsek de zaman zaman, uygun zaman geldiğinde ve gerekli farkındalıkları hissettiğimizde, görmemiz gerekenleri gördüğümüzde; parça parça aydınlanarak olmamız gereken yere taşıyacaktır bizi hayat. Görmemiz gereken şey öylesine görünmez duran minik bir deniz kabuğu olsa dahi…

Her ne olursa olsun gözlerinizdeki ışığı yansıtabildiğiniz bir ay diliyorum. Keyifli okumalar.


Kapak Fotoğrafı: @pinterest

Sanat Yazarı, Restoratör İç Mimar

Betül AKYAZI @ecmella @bee.sdesigner

Comentarios


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page