top of page
  • Yazarın fotoğrafıFzt. Akın Öztürk

İki Kas Tek Hareket

Merhaba sevgili ZİA ONLINE okuyucuları bu ayki özel sayımızın konusunu "DUO" olarak belirledik ve iki kas tek hareketten yola çıkmaya karar verdik.


İnsan bedeninde toplam 206 tane kemik ve bunlara bağlanan kas-tendon-bağ dokuları yer almaktadır. Hepsine tek kas yapışmıyor, bunu derken yanlış anlamayın bazı kaslar 2-3 hatta ve hatta 4 eklemden bile geçebiliyor ama tabii ki sadece kaslarla ya da yaptıkları işler değil, bir iş yaparken bir başka iş yapmak gibi anlamlara da gelebiliyor.


Kısa bir özetten sonra hadi gelin bakalım, önce kaslardan bahsedelim;

Dediğim pek çok kas birçok eklemden geçtiği için hepsine değinemeyeceğim sadece ana kaslarımızın üstünden geçeceğim ve siz ZİA okuyucuları bu bilgileri edindikten sonra ortamlarda konuşurken farkı anlayacak ve anlatacaksınız.


Öncelikle alt ekstremitelerimizden başlayalım.


İlk kasımız; bizim deyimimizle Gastrocnemius, sporcuların deyimiyle Calf, halk dilinde ise Baldır kası. Düşünün öyle bir kas ki işlevinden ziyade ismi bile birden fazla. Bu kas öncelikle ayak bileğimizi aşağı doğru itmesiyle bilinen bir kas. Ama bundan ziyade dizimizi yani topuğumuzu kalçamıza doğru çekmekle bilinen bir kas çeşididir. Hem topuğumuzu kalçamıza çekip hem de ayağımızı aşağı doğru itmek biraz zor olabilir.

Yani demem o ki bir işi yaparken diğer işi yapmak biraz zorlaşabiliyor.


Buna diğer bir örnek olarak ise kalça kasımız diye adlandırdığımız glute kaslarımız.

Kalçamızdaki büyük kasımız olan gluteus maximus kalça eklemine ekstansiyon. Yani örnek vermek gerekirse sağ bacağımızı bükülü haldeyken komple düz yapmamızı sağlayan bir kastır. Bunu yaparken aynı zamanda bacağımızı yana doğru açmamızı sağlar.

Fakat bunu yaptıran en önemli kasımız gluteus medius kasımızdır.

Sizlere anlatmak istediğim tam olarakta buydu,

bir kas iki işi yaptırıyor fakat ikinci işi yaptırırken aynı zamanda farklı bir kasta o işi yaptırıyor.

İki kas ortaklaşa aynı işi yaptırıyor sadece bir tanesinde ana kas grubu iken diğerinde yardımcı kas olarak görev alabiliyor.

Yani bu tarz hareketlerimizde ağrılarımız olduğunda tek bir kasa değil bütüncül bakmak gerekebiliyor. Aslında kalçamız ağrırken belki onun yanında başka kaslarımız etkilenmiş olabiliyor, onlar içinde biz Fizyoterapistlerin ve Fizik Tedavi doktorlarımızın ayırıcı tanıları yer almaktadır.


Bu örnekleri sadece alt ekstremite olarak düşünmeyelim lütfen, bunun gibi üst ekstremite yani sırt kaslarımızda, omuz kaslarımızda, kol kaslarımızda birçok örneğini bulabiliriz. Bunlar sadece anlatmak istediklerimin birkaçı. Demem o ki buz dağının sadece görünen yüzü.


Biz Fizyoterapistlerin "DUO" diyince bir diğer aklına gelen de; aynı anda iki iş yapmak.

Zaten kaslarımızda o mantıktan yola çıkıyor. Duo bizim deyimimizle "dual task" dediğimiz bir egzersiz modalitesi ya da çeşidi. Siz okuyucular nasıl demek isterseniz artık. :)


Bakıldığı zaman aynı anda iki işi yapmak basit gibi görünebilir ama aslında gerçekten zor bir egzersiz çeşididir. Nedeni ise bunu yapabilmek için koordinasyon çok önemli bir rol oynar. Eğer ki koordinasyonumuz yoksa dual task yapabilme yeteneğimiz yoktur aslında.

Bu dual task nedir? Biz nasıl anlayacağız derseniz eğer, biz tabii ki bunu yapmıyoruz ama yürürken aynı zamanda telefonla oynamak ya da telefonla konuşurken aynı zamanda bilgisayarımızdan bir şeyler yazabilme yeteneği diyebiliriz. Ama bunları yapıp ya da yapamayıp benim ‘dual task’ım iyi ya da kötü, koordinasyonum iyi ya da kötü diyemeyiz. Çünkü dediğim gibi bunlar sadece bir örnek. Egzersiz ve tedavi içerisinde birçok egzersizi aynı anda yaptırıp hem koordinasyonu sağlamak isteriz hem de beynimizin her zaman aktif olarak kullanılmasını isteriz, ki bu da uzun vadede hem bedenimiz için hem de kaslarımız için dışarıdan gelebilecek her türlü etkene karşı dayanıklı olmasını sağlar.


Bu yazımızda söyleyeceklerim bunlar. Eğer sorularınız var ise bizlerle iletişime geçebilirsiniz hepsine cevap olmaya çalışacağız. Bir sonraki sayımıza kadar kendinize iyi bakın, tekrar görüşmek üzere.


Kapak fotoğrafı: @pinterest

Fizyoterapist



Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page