top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Sönmez

Hayaletleme Nedir?

Hayaletleme Nedir?  

Hayaletleme diyince aklınıza sakın sevimli hayalet casper gelmesin, bu hayalet biraz can sıkıcı.  Bugünlerde dilimize pelesenk olmuş, İngilizcede “ghosting” olarak bildiğimiz Türkçeye hayaletleme olarak çevrilen bu kavramı gelin beraber inceleyelim. Hayaletleme, aktif olarak iletişimde  olduğunuz kişiyle veya kişilerle birden bire açıklamasız olarak iletişimi kesmektir. Hayalet  benzetmesi de tam olarak ortadan ansızın kaybolmayı sembolize etmek için yapılmıştır.


Hayaletleme Neden Yapılır? 

Araştırmalar psikolojide karanlık üçlü adı verilen narsisizm, makyavelizm ve psikopati özelliklerini  taşıyan insanların diğer insanlara göre daha çok hayaletleme eğiliminde olduğunu  gösteriyor.Yapılan aynı araştırma özellikle narsist kişilik özelliği taşıyan erkeklerin hayaletlemeyi  kısa süreli ilişkileri bitirmek için kullanılabilir bir yol olarak gördüklerini ortaya koyuyor. (Jonason et al., 2021). Karanlık üçlü hayaletlemenin ardında yatan nedenleri anlamamıza yardımcı olmuş olsa  da tek başına yeterli açıklamayı sağlayamamıştır. Bu araştırmanın sonucuna göre karanlık üçlü  katılımcıların hayaletlemeyi uygun görme nedenleri arasındaki farkların sadece yüzde dördünü  açıklamaya yetmiştir. Bu da bize hayaletlemenin altında yatan başka faktörlerin de olduğunu  göstermektedir. Yapılan başka bir araştırmada ise aşka kadersel yaklaşan insanların  hayaletlemeye daha olumlu baktığını ortaya koymuştur. Aşka kadersel bir bakış açısıyla bakan  insanlar, ruh eşlerine inanan ve de ilişkilerin kendiliğinden eforsuz bir şekilde ilerlemesi gerektiği  inancını taşıyan insanlardır.(Freedman et al., 2019) Başka bir çalışma ise, Thomas and Dubar  (2021) , hayaletlemenin insanların yeterli iletişim becerilerine sahip olduklarına inanmamalarından  kaynaklı olduğunu öne sürmüştür. Aynı çalışma hayaletlemenin başka bir nedeni olarak karşıdaki  kişiyi kırma korkusunu göstermiştir. Peki her zaman olayın suçlusu tamamen hayaletlemeyi  yapanda mıdır? Perspektif değiştirdiğimizde aslında bunun pek de doğru olmadığını görebiliriz.  Yapılan bir araştırma hayaletleyen kişilerin başka stratejileri denediğini fakat karşılarındaki  insanların durumu reddettiğini ortaya koymuştur. (Timmermans et al.,2021) Aynı araştırma,  hayaletleyen insanların bu davranışının arkasında güvenliklerinden endişe ettiklerini ya da  psikolojik şiddete maruz kalmaktan korktuklarını göstermiştir. Eylemlerimizden ne kadar biz  sorumlu olsak da bizi o eylemi gerçekleştirmeye iten çevresel etkenleri de unutmamalıyız.  Hayaletlemenin nedenlerinden bahsettiğimize göre etkilerinden devam edebiliriz. Hayaletleme,  sessiz muamele yollarından biri olarak kabul edilmektedir. İsteyerek, farkındalık dahilinde  yapıldığında duygusal şiddet olarak bile kabul edilmektedir. 



Hayaletlemenin İnsan Üzerindeki Etkisi: 

Eğitimini Kaliforniya Üniversitesinde tamamlamış, yirmi senedir psikologluk yapan Dr. Jennice  Vilhauer hayaletlemenin etkisinin fiziksel acıdan farklı olmadığını Amerikan Psikologlar Derneği ile  gerçekleştirdiği röportajında söylemiştir. Hayaletlenmenin yarattığı duygusal acının vücutta  meydana gelebilecek herhangi bir yaralanmayla aynı acı değerine sahip olduğunu belirtmiştir.  Duygusal acının fiziksel acıyla aynı beyin bölgelerini aktive ettiğini ifade etmiştir. Dr. Vilhauer,  fiziksel acıları dindirmek için kullanılan ağrı kesicilerin duygusal acıları da hafifletmek için 

kullanılabileceğini ve bunun üzerine bir sürü araştırmanın literatürde olduğunu röportajında  söylemiştir. 


Kaynakça: 

DiDonato, Theresa. “4 Reasons Why People Ghost.” Psychology Today, Sussex Publishers,  www.psychologytoday.com/us/blog/meet-catch-and-keep/202111/4-reasons-why-people-ghost.  Accessed 7 Sept. 2023.  

Mager, Dan. “7 Unspoken Reasons Why People Ghost.” Psychology Today, Sussex Publishers,  www.psychologytoday.com/intl/blog/intimate-relationships-in-the-digital-era/202302/the-unspoken reasons-behind-ghosting-in. Accessed 7 Sept. 2023.  

“What to Do When You’ve Been Ghosted, with Jennice Vilhauer, Phd.” American Psychological  Association, American Psychological Association, www.apa.org/news/podcasts/speaking-of psychology/ghosting. Accessed 7 Sept. 2023. 


Kapak fotoğrafı: @pinterest

Psikoloji Son Sınıf Öğrencisi

Zeynep SÖNMEZ @zeynasonmez

Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page