top of page
  • Yazarın fotoğrafıZİA ONLINE

Hafıza Sarayları

Erken Cumhuriyet döneminin önemli sivil mimari örneklerinden biri olan ve Bozlu Art Project’in sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan Şişli’deki tarihi Mongeri Evi, Dr. Özlem İnay Erten’in küratörlüğündeki ‘’Hafıza Sarayları’’ isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.



‘’Hafıza Sarayı’’ tekniğinden ismini alan sergi, Antik Yunan ve Roma medeniyetlerinden beri kullanılan, bilginin mekanlar üzerinden görsel yolla hatırlanmasını sağlayarak, İtalyan asıllı mimar “Giulio Mongeri”nin yaşamı ve “Mongeri Evi”nin tarihine odaklanarak arşivsel bilgiler eşliğinde mekân ve bellek ilişkilerini sorguluyor.

Sergi, Meliha Sözeri, Server Demirtaş ve Evren Erol’un yapıtlarını “Hafıza Sarayı” kavramı etrafında bir araya getiriyor.



“Hafıza Sarayları” isimli sergi, Sultan Abdülmecid döneminde (1839-1861) saray doktoru olan ve Türkiye’de modern psikiyatrinin kurumsallaşmasında önemli rolü olan Dr. Luigi Mongeri’den (1815- 1882) başlayıp, mimarlık tarihimizde iz bırakan önemli isimlerden biri olan oğlu mimar Giulio Mongeri’nin (1873-1951) İstanbul’dan İtalya’ya uzanan yaşam öyküsünü ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında Sadıkoğlu Ailesi için yapılan Mongeri Evi’nin “Pakize Tarzi Kliniği”, “Ataman Kliniği”, “Yüzyıl Işıl İlkokulu” gibi isimler alarak zaman içinde geçirdiği değişimleri ortaya koyuyor.


Sergi 20 Nisan - 14 Ağustos 2021 tarihleri arasında Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda ziyaret edilebilir.





Meliha Sözeri, Sınır uçları, 2018, heykel enstalasyon


Evren Erol,No 7, 2016, polyester üzerine akrilik boya,ahşap,70 x 68 x43 cm


Server Demirtaş, Düşünen Kadın Makinesi, 2013, motor, mekanik sistemler, delrin, polyester, 145 x 48 x 56 cm

Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page