top of page
  • Yazarın fotoğrafıZerrin İrem Akbay

ENGELLİ KELİMESİNİ BİR KENARA BIRAKALIM!

Son zamanlarda farkındalık kelimesini daha sık duymaya başladık, peki farkındalığımız hangi alanlarda?

+1 fark neler yaratabilir? Bir düşünelim…

1 saniye ile kazanılan ya da kaybedilen maçlar, 1 kişi ile kazanılan ya da kaybedilen yarışlar, konu sağlık olunca 1 dakikanın önemi, 1 adım ile yetiştiğin o vapur, ekstra 1 tatil günü… Hayatın her alanında +1’in önemini görebilirsiniz. Esas önemli olan farkındalık ne kadar sürüyor? Bizim için hayatın akışında bir andan ibaret olan bu duygular bazılarımız için bir hayat boyu devam ediyor… +1 fark ile dünyaya gelen bir bireyi ve ailesini düşünelim, 1 dakikalık bir atak onlara 1 ömür geçiyor ve çoğumuz bu insanların yanından öylece yürüyüp geçiyoruz. -Ne yapabilirim ki? -Farkında olabilirsin!

Sadece otizmli bireyler değil hayatın her alanında özel gereksinimli bireylere ve ailelerine saygı duruşu niteliğinde bu sayımız! Tüm engellenmelere rağmen engelsiz bir yaşam süren harika insanlara.


Toplumsal farkındalık adına neler yapabilirizi düşünen var mı aranızda? Bazen tüm bu olayları dile getirmek bile istemiyoruz, ya da kendi dertlerimizden unutuyoruz, vakit ayıramıyoruz. Halbuki karşımızdakini anlamak hatırlamak bu kadar zor olmamalı, ayrımcılık yapmadan ötekileştirmeden ne zaman bir olmayı öğreniriz dersiniz? Biz bu sayımızda neler yapabilirizi düşündük, araştırdık. 1 dakikanızı almayacak yazılarımız hayatınıza hangi alandan dokunacak, hangi kapıları açacak bilemezsiniz! Bir de engel kelimesini sevmiyoruz! Aslında engeller yok sadece engellenen durumlar var! Farkına varın! Esas engelin zihindeki duvarlar olduğunu ve yıkılması gerektiğini biliyoruz. “Engelsiz” özel sayımızla da bu algıları yıkmak, farkındalık yaratmak istiyoruz. Tanışmanızı istediğimiz kişiler ve hikayeler var. Özel gereksinimli bireylerin maruz kaldığı zorbalıklara, engelsiz oyun deneyimlerine, İZEV Uluslararası

Gençlik Temsilcisi İsmail Tan Aytis’in projelerine, kör bir birey olan Umut Korkmaz’ın yaşamı teknoloji ve erişilebilirlik ile nasıl kolaylaşıyor hepsine tanık olun.


Senin farkın farkındalığın olsun.

Keyifli okumalar…

Kurucu / Yayın Direktörü : @zerriniremakbay 

İZEV Uluslararası Gençlik Temsilcisi: @tan.aytis

Sanat Yönetmeni: @serimsbu 

Lifestyle Yazar: Umut Korkmaz

Özel Eğitim Öğretmeni: @gozdegokceozelegitim


ZİA ONLINE -logo.jpg

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page