DJ'liğe nasıl başladınız? Bu yolculuğunuzda sizi en çok etkileyen an veya kişiler kimlerdi?
Dj’liğe merakım çocuk yaştan başladı. İnsanlara nasıl müzik dinletebilirim derken aslında ilk olarak radyo programcılığına merak saldım. Ve eş zamanlı olarak da club dj’liği başladı. 18 yaşından küçük olduğum için kendi yaşıtlarıma daha çok ev partileri ve çay partilerinde çalıyordum, 19 yaş itibariyle profesyonel olarak mekanlarda başladım.
90'lar Pop Parti ve Etkinliğini ilk yapan sizsiniz. Neden 90’lar? Bu dönemi seçmenizin özel bir nedeni var mı?
Kendiliğinden gelişti desem daha doğru olur. Uzun yıllar commercial ağrılıklı çaldım ve daha sonra 90’s Partilerinde çalmaya başladım. İlk olarak 2005 yılında zamanın ünlü mekanı Taksim Kemancı Rock Bar’da, ilk 90’s Partisi’ni düzenledim bir arkadaşımla. Bu etkinlikte yabancı 90’lar şarkıları ağırlıktaydı, daha sonra insanların Türkçe Pop’a ilgisinin daha yüksek olduğunu fark ederek tamamen 90’lar Türkçe Pop a yöneldim.
Partilerinizde çaldığınız iki parça var ki birincisi, Tarkan “Şımarık” diğeri ise Los Del Rio “Macarena” sıkı takipçileriniz bilir ki bu parçalar duyulduğunda akla sizin de isminiz gelir. Peki, tüketim çağında olduğumuz bu yıllarda 90’lar partilerinizin yurt dışı dahil bu kadar ses getirmesinin sırrı nedir sizce?
Evet intro şarkım Tarkan Şımarık ve Ölürüm Sana’nın miksinden oluşuyor . partilerdeki tek yabancı şarkımda Macarena’dır, makara yapıyoruz onunla da :)
90’lar Türkçe Popun bu kadar ses getirmesindeki en önemli etkenin , Türk Pop Müziği’nin en iyi yılları olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Yıllar geçse de 1990-1999 arası yapılan şarkılardan çok daha iyileri çıkmadı demekki, insanlar bu müziği dinliyor.
90'lar pop müziği partilerinizde en çok talep edilen şarkılar hangileri? İnsanlar en çok hangi şarkıyı duyduklarında daha coşkulu oluyorlar?
Bahsettiğiniz gibi Tarkanın özellikle 90’lar ve 2000’ler Şarkıları, Sezen Aksu’nun hareketli şarkıları , Emel’den Hovarda, Burak Kut’tan Benimle Oynama, Mansur Ark’tan Maalesef, Çelik’ten Ateşteyim diyebiliriz. Bu arada artık sadece 90’lar değil, 90’lar 2000’ler konsepti yapıyorum ve bu kategorideki şarkılara Hande Yener ve Demet Akalın’ın 2000’lerin başındaki şarkılarını ekleyebiliriz.
DJ performansınız sırasında yaşadığınız en unutulmaz anı bizimle paylaşır mısınız?
Hem iyi hem kötü anılarım var aslında. Özellikle Odtü Vişnelik Çim Amfide, ilk yaptığımız 90’lar Festivali’nde binlerce insanı çılgınlar gibi dans ettirmek şahaneydi. Ve bu festivale her yıl devam ediyoruz. Açık hava sahnelerinde hem sanatçılarla hemde solo olarak şahane performanslar yaşadık ve yaşıyoruz, bunlar unutulmaz anılar hem ben, hem sanatçılar hemde gelen dinleyiciler için.
Çünkü artık eksiliyoruz, Metin Arolat’ın vefatı örneğin beni çok sarstı, çok sevdiğim bir arkadaşımdı.
Kötü anımda, birkaç kez sahnede saldırıya uğradım , bir performansımda, gecenin geç saatlerinde, sarhoş bir dinleyici bira şişesi fırlattı. Buna benzer olaylar, Yaşandı Bitti Saygısızca…
En sevdiğiniz 90'lar sanatçı ve şarkısı hangisi?
Bu söyleyeceğim aslında slow bir şarkı, ama hem şarkı hem Umur Turagay’ın çektiği klibi mükemmeldir, o da: Orhan Atasoy’un Gemiler şarkısıdır. Her ne kadar Teoman’da söylese şarkının orijinalini dinlediğinizde ruh başkadır. Cemali Duymak İstiyorum ve Fatih Erdemci Ben Ölmeden Önce şarkılarıda sayılabilir.
Peki, yeni nesilde dikkatinizi çeken, beğendiğiniz sanatçı ve şarkılar var mı?
Yeni nesil alternatif grup ve şarkıcıları dinliyorum, bunlara Madrigal , Köfn gibi, pop olarak Mela Bedel Ben Sana Gelemem dilime pelesenk olmuş durumda.
90'lar parti ve etkinlikleri dışında başka projeleriniz var mı?
Ben uzun süredir radyo programı sunuyorum, onu da atlamayalım, siz 90’lar Dj’i olarak bilsenizde hala radyo programlarından dolayı beni tanıyan insanlar var, ama artık sadece haftada bir gün, her Pazar 21:00 de Radyo 45’likte yayında oluyorum. Menajerlik ve Organizatörlük yapıyorum, ortak bir şirketim var, pek çok ismin menajerliğini yapıyoruz . Aynı zamanda 2021 yılından bu yana da 90’lar Türkçe Pop Festivalleri düzenliyoruz.
Son olarak, yeni DJ'lere veya bu alana girmek isteyenlere verebileceğiniz tavsiyeler nelerdir?
Girmemeleri Lütfen bir tarzınız yoksa ve müzik bilginiz, Dj’lik kurslarına gidip zaman harcamayın,iş olarak görüyorsanız. Bu Türkiye için çok geçerli, çünkü gerçekten son yıllarda çalabilecek mekanlar çok azaldı ve Dj çok arttı, yani arz-talep dengesizliği var, hal böyle olunca çok boşta Dj var. Eğer ben 18 yaşında Dj’liğe başlıyor olsaydım, herhalde elektronik müziği seçer ve bir şekilde productorluk yaparak dünyaya açılmaya çalışırdım
Dünyada artık Dj’lik kavramı prodüktörlükle birlikte kıymetli, yoksa ufak tefek bar ya da club’erde Dj’lik yaparak maalesef yol kat edilmiyor ve para da kazanılmıyor.
Sevgiler.
Comments