top of page
  • Yazarın fotoğrafıZerrin İrem Akbay

Büyük İkonik Heykeller

Anish Kapoor - Cloud Gate

Hindistan doğumlu İngiliz sanatçı Anish Kapoor tarafından tasarlanan ‘’Cloud Gate’’ Chiago’nun merkezindeki Millenium Park içinde yer alıyor. Şehrin gökdelenli ünlü silüetini ve çevresindeki yeşil alanları ayna gibi yansıtan eser, Chicago’nun en ikonik yapılarından biri olarak ziyaretçi akınına uğruyor.


‘’Cloud Gate’’ heykeli 10x20x13 metre boyutu ve yaklaşık 110 ton ağırlığı (kabaca 15 filin ağırlığına eşit) ile 168 paslanmaz çelik plakadan yapılmış. 2004 - 2006 yılları arasında inşa edilen heykel, fasulyeye benzemesiyle ‘halk arasında ‘The Bean’’ olarak tanınıyor. Sıvı cıvadan esinlenerek yapılan eser, ziyaretçilerini cilalı yüzeye dokunmaya ve kendi yansımalarını gözlemlemeye davet ederek interaktif bir deneyim de sunuyor.


Sanatçı Heykel tasarımında temel olarak ikili duygular yaratmaya çalışmış;

Gökyüzü - dünya, iç - dış ve gerçeklik - yansıma.


Anish Kapoor - Cloud Gate


Louise Bourgeois - MAMAN

Fransız - Amerikan sanatçı Louise Bourgeois (1911-2010) halı dokumacısı bir ailenin kızıdır. Çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden biridir. Tasarıma olan ilgisi çocukluğunda başlayan Bourgeois, 21. yüzyılda Amerikan heykel sanatının da öncülerinden olmuştur.

Louise Bourgeois’un en büyük ilham kaynağı çocukluk dönemi ve ilk gençlik yıllarıdır.

Özellikle aile sorunlarından etkilenen sanatçı, (babasının, annesini dadısıyla aldatması) babasıyla olan ilişkisinin kendisinde bıraktığı izleri öfke, hüzün kimi zaman da feminist çizgide eserlerine yansıtmıştır.


Ününü devasa ‘’Maman’’ heykeli ile kazanan sanatçı, metafor olarak anne gücünü kullanmıştır. ‘’Maman’’ heykeli örümceklerin korumacı tavırları, akıllı olmaları ve dokumacı özellikleri ile annesine yapılan bir göndermedir.

Geçmiş eserlerinde de örümcek figürünü kullanan Bourgeois, ‘’Spiderwoman’’ adıyla da anılmıştır.


Maman heykeli bronz, paslanmaz çelik ve mermer malzemelerden yapılmıştır. (1999)

927 x 891 x 1024 cm boyutlarıyla dünyanın en büyük heykelleri arasında olan örümcek heykelinin adı fransızcada anne anlamına gelmektedir.


İlk olarak 2000 yılında Londra Tate Modern’de sergilenen eser, 6 adet bronz döküm kopya üretilerek dünyanın farklı müzelerinde kalıcı olarak da yer aldı. (Kimi zaman farklı şehirlerde geçici olarak sergilenmektedir.)


Maman heykelinin 6 kopyasının yer aldığı müzeler: Kanada Ulusal Galerisi, Kanada Guggenheim Müzesi Bilbao, İspanya Mori Sanat Müzesi, Tokyo, Japonya Leeum, Samsung Sanat Müzesi, Güney Kore Crystal Bridges Amerikan Sanatı Müzesi, ABD Katar Ulusal Kongre Merkezi, Doha, Katar

Louise Bourgeois - MAMAN


Alexander Calder -Flamingo

Sanatçı bir ailede doğan, Amerikalı sanatçı Alexander Calder, ünlü heykeltraş Alexander Stirling Calder’ın oğludur. (Büyükbabası ve annesi de başarıları sanatçılardı.)


50 ton ağırlığındaki flamingo heykeli, kırmızı boyalı çelik malzeme ile yapılmıştır. Eser Chicago Loop bölgesinde, Federal Plaza’da yer alıyor.

Alexander Calder -Flamingo




Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page