top of page
  • Yazarın fotoğrafıZİA ONLINE

Bahar Mevsimini Berna Erkün’ün ‘’Kır Manzaraları’’ ile Karşılıyoruz

17 Mart - 30 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek olan Kır Manzaraları, Hugin & Munin Sanat Galerisi’nde izleyiciye sunuluyor.


Küratörlüğünü Şanel Şan Sevinç’in üstlendiği sergide Berna Erkün’ün; Doğanın iç dengesi, yer yer bilinmezliği, sakinliği ve yine yer yer çoşkusu ile kendi ruhunu birleştirdiği tuval üzeri akrilik boya eserleri yer alıyor.

Nerede başladığı ve nerede bittiği belli olmayan eserler için Şanel: “Berna’nın eserlerinde tam ne yaptığını anlamanın verdiği güvenini yaşarken bir anda yolumu kaybedip tekrar bulmaya ve tüm resmi görmeye çalışıyorum. Sınırı belli olmayan kompozisyonlar, cesur fırça darbeleri, belirsiz izler peşinde yüzeyde savrulurken, bir anda derine de çekilebiliyorsunuz. Bu haliyle her bir eser bana doğa karşısında ne denli güçsüz ve aciz olduğumuzu hatırlatıyor. Her şey planlı ama bir o kadar da dağınık.”

Geçmiş dönem ustalarının doğa çözümlerini sıklıkla inceleyen Erkün, o dönemin duygusunu bugünün kaosu ile birleştirip bambaşka evrenler yaratıyor. Sergide hem desenleri hem de boya eserleri yer alan sanatçı bu birliktelik için: “Pandemi öncesi geçirdiğim zorlu bir kişisel dönem sonunda “Kırsal Manzara” serisi yapmaya başladım. Daha önceden de doğanın iklim değişiklikleri, kuraklık ve çeşitli yok oluşlar nedenleriyle ilgili çizimler, skeçler yapıyordum. En ince uçla nasıl çizerim diye başladığım bu seri en dolaysız işlerim oldu. Son serim olan tual eserlere hızlı bir tempo ile başladım diyebilirim. Bu hız içinde bulunduğumuz çağ ile, yaşam ile ilişkili. İşlerimdeki teknik durumlarla uğraşırken beyin ile ruh arasındaki dengeyi yakalamaya da çalışıyorum. İşlerin nasıl yapıldığı, nasıl süreçlerden geçtiği işin kendi kadar önemli bence. Malzeme ile hesaplaşma diye bir durum var işin içinde. Bu süreç başladı mı olgunlaşma devam ediyor demektir. Sergi açmayı ben bir sonuç olarak değil bir kesit olarak görüyorum. Çalkantılı günler yaşandığı için kendi adıma işin üretildiği yerin aurası da önemli geliyor” diyor.



KIR MANZARALARI II - 130x160 cm Tuvale akrilik boya 2022



KIR MANZARALARI I - 130x160 cm Tuvale akrilik boya 2022



KIR MANZARALARI III - 130x160 cm Tuvale akrilik boya 2022



‘Kırsallar Serisi” 60x87cm. kağıt üzerine mürekkep, 2018 İstanbul


Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page