top of page
  • Yazarın fotoğrafıFzt. Akın Öztürk

Avrupa’nın Fizik Tedaviye Bakış Açısı

Merhabalar sevgili ZİA ONLINE okuyucuları, uzun zamandır aranızda yoktum. Çünkü hem özel hayatımda hem de genel olarak hayatımın her alanında olumlu yönde, önemli ve değerli gelişmeler yaşandı. Almanya’ya yerleşme kararı aldım ve işte Almanya’dayım. 

Bu yazımda da sizlere Avrupa’da fizyoterapiye ve fizik tedaviye olan bakış açılarından bahsedeceğim. Tek bir konuyu ele almayacağım daha çok sohbet-muhabbet tadında bir yazı okuyacaksınız. Anlatacaklarımın bir kısmı Almanya için bir kısmı ise Avrupa için geçerli olacak.


Beni tanıyanlarınız muhakkak vardır fakat tanımayanlarınız için hemen kısaca kendimden bahsettikten sonra konumuza geçelim istiyorum.


Ben Akın ÖZTÜRK, İstanbul Bilgi Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü 2019 mezunuyum. Mesleğimi İstanbul’da Bahçeşehir Liv Hospital ve SportoROM fizik tedavi kliniğinde gerçekleştirdikten sonra Almanya’ya taşınma kararı aldım. 


Şimdi gelelim konumuza,

Öncelikle mesleğim gereği en çok dikkat ettiğim şeyler insanların yürüyüşü, sağlığa ve fizik tedaviye bakışı diyebiliriz. Almanya’da meslek grubumuza aşırı olumlu bir bakış olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de insanlar fizik tedaviye sakatlanmadan gitmezken, hatta ve hatta çoğu insan meslek grubumuzu bile bilmezken burada gerçekten verilen değer hissediliyor. Bizim için önemli bir konu da; sadece sakatlandıktan sonraki süreçte değil, hayatlarının akışında fizik tedaviye yer vererek kendilerini sağlıklı bir yaşama hazırlıyor olmaları. 

Bunu biz fizyoterapistler her zaman savunsak da maalesef Türkiye’de bu konuda başarılı olamadık. 


Burada insanlar yaşlarının verdiği negatifliği pozitif duruma çevirme çabası içinde. Gerek fizik tedavi kliniklerine, gerekse spor salonlarına gidip “en azından 2 hareket bile yapsam kârdır” düşüncesiyle her zaman aksiyondalar. Birçok okuyucumuzun aklından “orada daha çok imkan var, insanlar düzenli yaşıyor” düşüncesi geçebilir. Evet bu konuda çok haklısınız gerçekten, çünkü hem çalışma sistemleri hem de güne erken başlıyor olmaları sayesinde işlerini erkenden halledip kendilerine daha fazla vakit ayırabiliyorlar. Fakat buradaki esas önemli nokta kendi sağlıkları için vakit yaratıyor olmaları. 


Burada insanlar kendi sağlıklarına çok fazla değer veriyor. Evet herkesin kapısının önünde iyi ya da kötü birer arabaları var ama aynı zamanda bisikletleri de var ve arabadan ziyade bisikletler çok daha fazla kullanılıyor, üstelik bunu kimse zorunlu kılmıyor tamamen insanların kendi tercihi. Yaşam alanlarını zenginleştirmek amacıyla bunu yapıyorlar. 


Aynı zamanda ZİA ONLINE okuyucuları bilirler ki Kasım 2023 Sayısı’nda ergonomik çalışma koşullarından bahsetmiştik. Eğer ki hatırlamazsanız “Masabaşı Çalışanların Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz. 

Bunu söylememin sebebi ise 5 ayaklı yani yıldız sandalye, ayarlanabilir masa boylarından bahsetmiş olmamız. Burada birçok ofis kendi ergonomilerini düşünerek bu tarz ofis eşyalarını tercih ediyorlar yani sadece kendilerini değil diğer çalışanlarının da sağlıklarını düşünüyorlar. Demem o ki biz bunları sadece yazarken ya da yakın çevremize anlatırken burada çoktan faaliyete geçilmiş oluyor.


Peki benim Almanya’ya yerleşme sürecim nasıl ilerliyor? Biraz da bunlardan bahsetmek istiyorum.


İnanın işler Türkiye’deki gibi değil. Ev kiralamak için bile burada sicil kaydına bakıyorlar acaba borcun var mı diye. İşe girmen için vergi numarası gibi bir şey var ama bu şirketlerde olan vergi numarası değil lütfen karıştırmayın. Türkiyedeki T.C. kimlik numaramız gibi. O numara olmadan işe giremiyorsun çünkü sigortan, sağlık sigortan o numara üzerinden yapılıyor ama onun içinde ikametgah göstermen gerekiyor. 

Bu da demek oluyor ki ilk başta ev bulman lazım. Tabii burada ev tutmak bile 1 hafta çünkü belgeleri dolduruyorsun, imzalıyorsun, emlakçıya veriyorsun, emlakçı ev sahibine veriyor, aynı zamanda senin siciline bakılıyor, ev sahibi tamam derse, seni geri arıyorlar bunlar hemen hemen 1 haftayı buluyor. 


Sizlerle bu şekilde bilgi alışverişi yapmak istedim, buraya gelecek veya gelmeyi düşünenler eğer ki sormak istediğiniz bir şey olursa bildiğim kadarıyla sizlere seve seve cevap veririm. 


Okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yazmamızı istediğiniz bir konu var ise lütfen bizlerle iletişime geçmekten sakınmayın.

Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere.

Hoşçakalın!


Kapak fotoğrafı: @pinterest

Fizyoterapist


Comments


ZİA ONLINE -PNG.png

 Tüm hakları saklıdır © 2021 ZİA ONLINE

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • X
bottom of page