Bugünlerde sıklıkla “dijital sanat”, “çevrimiçi sanat”, NFT, metaverse kavramlarını duyar olduk, sanatın bugünü ve geleceği nereye evriliyor? Konuyu Türkiye’nin ilk dijital sanat galerisi Artcrowdistanbul Online Galeri direktörü Şanel Şan Sevinç’e sorduk.
Şanel Şan Sevinç
Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
On yılı aşkın süredir sanat dünyasının farklı alanlarında çalışan çok yönlü bir sanat profesyoneliyim. Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra Yapı Kredi Kültür Sanat bünyesinde Sanat Dünyamız dergisinde sonrasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde görev yaptım. Mimarlık odaklı Tasarım Dergisi’nin yayın yönetmenliği, ardından Alldecor dergisi yazı işleri müdürlüğü dergi-yayın tecrübelerim arasında yer alıyor.
Son olarak Armaggan Sanat ve Tasarım Galerisi’nin kuruluş planlamasında sayın Yalçın ve Serpil Ayaslı ile çalışma şansım oldu, galerinin direktörülüğünü ve sergiler küratörlüğünü üstlendim. Koleksiyonerlere danışmanlık, özel koleksiyonlarının yöneticiliği, ellerinde bulunan eserlerin değerlemesi ve satışı gibi alanlarda danışmanlık yapıyorum.
Peki son projeniz, Artcrowdistanbul Online Galeri nedir, ne yapar?
Artcrowdistanbul Online Galeri, sanatı kitlelere ulaştırma hedefiyle yola çıkmış, gerçek bir galeri kurgusunda ama sanal ortamda görüntülenebilen bir sanat galerisidir. Açılışını Türkiye güncel sanatının değerli ismi Kezban Arca Batıbeki’nin solo sergisi ile yapan akabinde Burcu Aksoy, Murat Germen, Horasan, Yiğit Yazıcı gibi usta isimlerin sergilerine yer veren galerimizin kullanıcı dostu altyapısı ile, gerçek bir sergi salonundaymışçasına sergileri gezebilmekte, eserleri inceleyebilmektesiniz. Sergi açılış günlerimizden iki gün önce koleksiyonerlere özel VIP açılış etkinliği de düzenlemekteyiz.
Farklı online galerilerin aksine, kullanım kolaylığı, minimal yapısı ile Artcrowdistanbul her sergiye özel olarak tasarlanan mimarisi ile de merak uyandırıyor. Ayrıca uzun zamandır birlikte olduğumuz işinin profesyoneli bir danışma kurulumuz var.
Başa dönersek, çevrimiçi galeri fikri nasıl doğdu?
Armaggan Sanat ve Tasarım Galerisi’nin 2018 yılında kapanmasının ardından, Türkiye sanat dünyası ile biraz küskünlük yaşadım. Ülkemiz jeopolitik konumu ve katmanlı yapısı sebebiyle özellikle 2013 yılından bu yana kaygan bir zeminde ayakta durmaya çalışıyor. Bu kaygan zeminde ne yazıkki ilk etkilenen sektör her zaman kültür ve sanat sektörü oluyor. Bu sebeple hiçbir kaygan zemine mahal vermeden, ülkeye, bölgeye, şehre, fiziki duvarlara bile bağlı olmadan sergilerimi düzenleyebileceğim, sanatı demokratik olarak herkesin ulaşabileceği bir yapıya oturtabileceğimiz, aynı zamanda kişisel belleğimi oluşturabileceğim bir platform yaratma amacına hizmet etmek üzere Artcrowdistanbul fikri doğdu. Pandemi sürecinden iki yıl önce çalışmalara başlamıştık yani planlarımız içinde pandemi yoktu. Pandemi de malumunuz her şey “online” oldu.
Ayrıca kişisel olarak da benimsediğim Türk sanatını dünyaya duyurmak hedefine hizmet etmek üzere sınırları aşan bir mecra yaratmak fikri de ateşleyici güçlerdendir. Galerimiz yabancı ortak destekleri ile de yakın zamanda yurtdışında projeler düzenleyecektir.
Sanatın çevrimiçi olması konusuna mesafeli yaklaşımlarda var, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Sanatın online platforma taşınması, sanat eseri ile izleyicinin başbaşa kalıp onun aurasını hissetmesi deneyimini ortadan kaldırdığı için hiçbir zaman gerçekten bir galeride olma ve tüm duyularınızla eserleri hissetme şansı sunamayacaktır. Bu haliyle de eksik olacaktır.
Ancak birbiri ardına açılan ve kapanan, izlemeye yetişemediğimiz sergileri, hiç sergi gezme şansı olmayan kişiler ya da yoğun tempoda çalışan ama sanata ulaşmak isteyen meraklıları düşünürsek Online platformlar sanat adına artı bir değer yaratacaktır. Sanata ulaşamayan kitleler için ise demokratik bir atmosfer yaratması açısından çevrimiçi sistemleri destekliyorum. Hiçbir ücrete tabi olmadan, dilediğiniz saatte dilediğiniz sergiyi gezebilmek herkes için ulaşılabilir oluyor, bu önemli. Özellikle metaverse evrenler, sanatçılar için tüm dünyadan binlerce izleyiciye ulaşma imkanı sunuyor.
Galerinin ziyaretçi profili nasıldır?
Galerimiz yüzde 75 Türkiye’den yüzde 25 yurtdışından izlenmektedir. 25-55 yaş aralığında bir izleyici kitlesine hitap ediyoruz. Yine izleyicilerimizin büyük bölümü sergiyi cep telefonlarını kullanarak gezmektedir.
Hangi sergilere ev sahipliği yaptı/yapacak?
Galerimizde usta sanatçıların solo sergilerine yer verdik, bu yıl ilk kez karma bir sergi de düzenledik. Hem online hem de fiziki olarak düzenlediğimiz bu sergi “Yarının Hayaletleri” idi. On dört sanatçının katılımı ile Barın Han’da düzenlediğimiz sergimiz "İnsan ve Zaman" konusuna odaklanan, insanı kapsayan ve zamanla değişen, kaybolan, anılan tüm konuları kapsamayı hedefledi. Psikoloji, sosyoloji ve mimari disiplininin okumalarından faydalanıp, bireysel yorumlarını aktaracak bir ekiple düzenlenen sergide “Biz hangi zamana ait olduk? Anılarımızın ait olduğu geçmişe mi, anda kaldığımız bugüne mi, bilmediğimiz geleceğe mi? Bizler de bugün var olan yarının hayaletleri değil miyiz?” sorusu etrafında şekillendi.
Yine bu yıl ekim ayında uluslararası bir sergi düzenleyeceğiz. Zülfaris Karaköy’de düzenlenecek olan sergimizin adı “What is Gender?” Dil, din, ırk, cinsiyet ayırt etmeden salt insan olarak bir arada yaşayabilir miyiz sorusuna cevap arayan, ayrılıkların değil birlikteliğin sergisi olmayı hedefleyen bu proje sevgili sanatçı/küratör Gilles Dusabe’nin Cenevre’de düzenlediği ilk serginin devamı, İstanbul versiyonu olacak. İlk sergide de yer alan sanatçı Nilgün Sabar, serginin ikinci edisyonunun İstanbul’da düzenlenmesinde öncülük etmiş, proje koordinatörü olarak sergiye destek vermektedir. İsviçreli ve Türk sanatçılarla birlikte düzenlenecek olan bu sergide daha sonra farklı ülkelerde de düzenlenmeye devam edecektir.
Yine bu yıl usta bir sanatçımızın solo sergisine ve yurt dışında projelere imza atacağız, görüşmelerimiz tamamlandıkça sosyal medya hesaplarımızda duyurularımız olacak.
Sanatçılardan talepler alıyor musunuz eserlerini sergileme konusunda?
Evet, hem yurtiçi hem yurtdışından talepler var, bu da bizi mutlu ediyor. Yabancı partnerlerimizle birlikte, farklı açılımlarla ve işbirlikleri ile kendi sanatçılarımızı yabancı platformlarda da temsil etmeye devam edeceğiz.
Eklemek istedikleriniz
Online galerimize paralel olarak ArtcrowdistanbulTV’yi de kurduk, instagram hem de youtube kanallarımızda sanatçılarımızla röportajlar ve sergilerin arkaplanlarını izleyebilirsiniz.
Instagram: @artcrowdistanbulgallery
Comments